Info Hiiu käsitööõlle kohta

Millise õllega on tegu ja millest see koosneb?

Hiiu käsitööõlu on elav õlu, seda ei ole pastöriseeritud ega filtreeritud. Süsihappegaas on pudelisse järelkääritatud, s.t õlle pudelitesse villimise käigus on lisatud pudelisse ka pisut suhkrut, et süsihappegaas tekiks õllesse loomuliku käärimisprotsessi teel. Seetõttu võib pudeli põhja jääda peamiselt õllepärmist, aga ka humalast ja käärimata suhkrutest koosnev sade. Väike sade on käsitööõllede puhul täiesti normaalne ega ole mingil juhul märk õlle riknemisest.

Hiiu käsitööõlle pruulimisel oleme kasutatud väga kvaliteetseid õllepärme, ohtralt humalat ning steriilset tootmisprotsessi.

Kes Hiiu käsitööõlut teeb ja kus on õlu pruulitud?

Hiiu Käsitööõlu OÜ on suvehiidlaste perefirma, mis sai alguse soovist omal võimalikul moel Hiiumaa ellu panustada. Kodupruulijatena oleme töötanud Hiiu käsitööõlle retseptide kallal alates 2010. aastast. Meie eesmärk on Hiiumaist õllekultuuri mitmekesistada ja kvaliteetset käsitööõlut siinsetes kohvikutes, restoranides ja ka mõnes väikepoes suviti pakkuda. Iga pudeli Hiiu käsitööõlle pealt annetame aktsiisiga samaväärse summa Hiiumaale heategevuseks.

Retsepte katsetades oleme lähtunud eesmärgist jõuda rikkalike maitseteni. Selleks järgime oma pruulides parimate käsitööõlletootjate traditsioone ning kasutame kvaliteetseimat toorainet ja oskusteavet. Garanteerimaks, et Hiiu käsitööõlu ka kaua säiliks ja selle maitse püsiks, oleme tänavused pruulid teinud oma ala tunnustatud meistrite juures Flandria väikepruulikojas Belgias.

Mis eristab käsitööõlut tavaõllest?

Käsitööõlle ja masstoodanguna valmiva õlle peamine erinevus seisneb eesmärgis, mille pruulmeister on endale seadnud. Käsitööõlle puhul taotleb pruulmeister maksimaalset maitseelamust. See tähendab, et kõik valikud alates retsepti koostamisest kuni õlle müügikohta saabumiseni on tehtud maksimaalse maitseelamuse nimel – kokku ei ole hoitud toorainega, kasutatakse üksnes parimaid linnaseid ja humalaid, õllepärmi säilitatakse pudelis elavana ning jälgitakse, et müüdav õlu oleks saavutanud oma parima küpsuse. Tulemuseks on aromaatne ja külluslik õlu, mille maitse on küpsemise ja pärmi elutegevuse järgi pidevas muutumises. See seab aga suured nõudmised käsitööõlle tooraine kvaliteedile, tootmisprotsessi täpsusele ja puhtusele ning hoiutingimustele.

Iga tänapäevane korralik ja elav käsitööõlu läheb pudelis laagerdudes aja jooksul isegi paremaks, seda muidugi eeldusel, et õlut säilitatakse jahedas. Näiteks heledama käsitööõlle kvaliteet on parim umbes kolme kuu möödudes, tumedam ja kangem õlu võib oma tippkvaliteedi saavutada ka alles aasta jooksul.

Massõlle juures on seevastu peamine konsistentne maitseelamus sõltumata kohast, kus seda õlut tarbitakse. See tähendab, et massõlle puhul tehakse valikud alates retsepti koostamisest kuni õlle müümiseni selle nimel, et õlu säilitaks võimalikult sarnase maitse sõltumata vahepealsetest temperatuuri- ja hoiutingimustest. Seetõttu on tooraine valik kitsam, sageli asendatakse selle nimel humalad ja mõnikord ka maitselinnased ekstraktidega ning loomulikult pastöriseeritakse ja filtreeritakse massõllest välja õllepärm, et peatada õlle edasine küpsemine ja vältida õlle muutumist aja jooksul. Tulemuseks on stabiilse maitsega õlu, mida saab transportida kaugele ning hoiustada üsna kaua ja ekstreemsetes tingimustes, ilma et see õlle maitset eriti mõjutaks. Paraku ei maksa oodata sellise õlle puhul erilist aromaatsust ega maitse külluslikkust.

Kuidas käsitööõlut kallata?

Selleks, et elav õlu jääks pokaali ümberkallamisel selge ning et pärm pudelist klaasi ei jõuaks ega õlut häguseks muudaks, tuleb täita paari lihtsat reeglit.

  • Pudelit tuleb hoida püstises asendis ja seda ei tohi loksutada. Pärast transporti on soovitatav lasta õllel vähemalt 24h rahulikult seista.
  • Õlut on kindlasti soovitatav juua klaasist või pokaalist, mitte pudelist. Käsitööõllele on kõige sobivam tulbikujuline õllepokaal.
  • Õlut tuleb kallata ettevaatlikult, vältides pudeli tagurpidi keeramist, et ära hoida sademe sattumist klaasi.
Käsitööõlle kallamine

Käsitööõlle kallamine

Lehekülje külastamiseks pead olema vähemalt 18 aastane.

Palun kinnita oma vanus